miércoles, 23 de octubre de 2013

LA TAXA ROBIN HOOD

L'entrada d'avui va dedicada a la proposta que va fer l'economista James Tobin l'any 1972: La Taxa Tobin, altrament anomenada Taxa Robin Hood.

Aquesta taxa és un impost de l'1% sobre les transaccions finançeres, cosa que permetria una gran recaptació i una estabilitat dels mercats finançers, impedint l'especulació. A més, aquests fons es destinarien a lluitar contra la pobresa. 
Però aquesta taxa, per tal que sigui el màxim d'eficaç possible ha d'estar present a nivell internacional. En efecte, si només s'imposés en un país, qui hagués de fer la transacció a la regió del banc no es pensaria dos cops en canviar de destí.


Però a la Unió Europea ja s'ha aprovat aquesta taxa: el total d'onze països que es sumen a cal Robin Hood són Àustria, Alemanya, Espanya, Estonia Eslovènia, Eslovàquia, França, Grècia, Itàlia i Portugal. Segons els càlculs de Brusel·les, es pretenen recaptar uns 55 000 milions d'euros anuals.

Quant a el cas concret d'Espanya, Intermon Oxfam ha pressionat durament al país per tal que la Taxa Tobin sigui una realitat. Però aquesta ONG dubta que el Govern l'apliqui aviat, i a més "no ho farà de forma completa ni tampoc la destinarà al que toca".

Els beneficis es dividirien en dos àmbits: la meitat es destinaria a lluitar contra la pobresa d'Espanya i la resta a reforçar les polítiques de Cooperació Internacional. Es planteja utilitzar "la majoria dels fons 1.800 milions en ampliar la renda bàsica d'inserció per cobrir més de 400 000 llars que no accedeixen a les rendes mínimes que gestionen les comunitats autònomes. A més, es financiarien d'altres polítiques abandonades en aquests anys de retallades, com les beques de menjador, les ajudes a llibres i material escolar o el fons de integració d'immigrants" (veure article).

Per altra banda, està clar que la Taxa Tobin (també dita Taxa a les Transaccions Finançeres, TTF)  ha provocat polèmica. Hi ha persones que no creuen en el futur d'aquesta proposta, com és el cas de França: el ministre de Finançes francès Pierre Moscovici, ha retirat l'aplicació d'aquesta taxa perquè "destruïa riquesa". Perdó? Destruïr riquesa? Per favor, estem parlant que part dels beneficis d'aquesta taxa s'inverteixen en Cooperació Internacional per als 1 200 milions de persones del món que viuen en extrema pobresa! Que una micropart (0,1%!) de les transaccions de capital de gent que té diners es destini a gent que ho necessita, estem destruïnt riquesa?? Ah és clar, als rics, que no els hi toquin els diners... faltaria!

Tal com deia la responsable de relacions amb la UE d'Intermón Oxfam "haurien d'explicar al per què estan en contra d'un impost als especuladors que recaptarà milers de milions d'euros i protegirà la economia real".

Així van els països, així va el món.



Enllaços relacionats:
-Informe Intermón Oxfam: una taxa contra la pobresa (pdf)
-Pàgina web plataforma Taxa Robin Hood al Regne Unit



No hay comentarios:

Publicar un comentario